Ideale tennissnaren
Wat is de ideale tennissnaar?
Eigenschappen van een goede tennissnaar
Dit verschilt uiteraard van tennisspeler tot tennisspeler. We doen toch een poging om een advies te geven. Bij de keuze van een tennissnaar houdt u het beste rekening met de volgende eigenschappen:
1. hoge levensduur
2. lage prijs
3. weinig spanningsverlies
4. veel playability (een term die gemakshalve de termen controle, gevoel en kracht omvat)
De perfecte tennissnaar
De perfecte snaar zou er dus een zijn die zeer sterk is, goedkoop, geen spanning verliest, enorm veel kracht en precisie kent en bovendien ook nog erg comfortabel is. Helaas kunnen de bovenstaande karakteristieken niet allen in een en dezelfde tennissnaar aanwezig zijn. Hoe hoger de levensduur van een tennissnaar, hoe dikker, maar hoe minder kracht & controle & gevoel. Op onze adviespagina over de soorten tennissnaren vindt u een uitgebreid overzicht over de verschillende soorten tennissnaren en diens voor- en nadelen.
Het belang van een goede tennissnaar
Het belang van een tennissnaar wordt vaak ten onrechte onderschat. Tennissers spenderen vaak veel tijd en geld aan het zoeken van een geschikt nieuw tennisracket, voorzien van de allerlaatste technologieën, waarna ze het met een willekeurige en meestal goedkope tennissnaar laten bespannen. Er wordt wel eens gezegd dat je beter speelt met een goede tennissnaar op een slecht tennisracket, dan met een slechte tennissnaar op een goed tennisracket.
Het belang van een tennissnaar wordt misschien nog het best aangetoond door het feit dat een tennissnaar het enige materiaal is dat in direct contact komt met de tennisbal. De uiteindelijke speeleigenschappen van een tennisracket worden dus op de eerste plaats bepaald door de tennissnaar en de bespanning. Het verschil zit hem in wat je uit een tennissnaar kunt halen. Haalt u meer controle uit uw tennisracket dan power, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen om een echte tennissnaar aan te schaffen waaruit u meer power kunt halen. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk. In tennissnaren zit tegenwoordig veel verschil.
Welke snaar past bij u?
Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden wanneer u opzoek bent naar de juiste tennissnaar. Er is een lijstje van 5 factoren die hier invloed op kunnen hebben:
- Wat voor speler bent u?
- Wat voor racket heeft u?
- Welke bespan sterkte vindt u fijn?
- Bent u gevoelig voor blessures?
- Welke niveau heeft u?
Deze factoren kunnen gedurende uw tennisloopbaan veranderen omdat uw niveau veranderd of uw speelwijze. Voor extra informatie over welk tennisracket voor u geschikt is, kunt u een kijkje nemen op onze adviespagina voor tennisrackets. Voor extra informatie over de bespanning die voor u het beste werkt, kunt u een kijkje nemen op onze adviespagina over de juiste bespanning sterkte voor u.
Het spelerstype
Wat voor speler bent u?
Wanneer u opzoek bent naar de ideale tennissnaar voor uw tennisspel moet u zich van te voren afvragen wat voor tennisspeler u bent. Bent u een speler die graag punten scoort met zijn sterke spinballen? Of bent u een vlakke speler die veel bezig is met techniek? Houdt u van powerspel? Of bent u juist opzoek naar comfort in uw tennisspel? Hieronder hebben wij een klein overzicht gemaakt over de type spelers en welke snaren bij uw tennisspel thuishoren.
Het spelerstype
1. De Spin Speler
Type: Spin / Slice
Spelers die graag met spin of slice spelen hebben een vergrote kans op het breken of doorbreken van de (lengte-) tennissnaren. Dit komt onder andere omdat de snaren flink verschuiven tijdens uw spel. U kunt dit voorkomen door het racket strak te bespannen en een sterke, synthetische snaar aan te schaffen. Een hybride snaar zal voor meer gevoel zorgen en minder snel breken wanneer u de duurzame snaar in de lengte zet. Een gestructureerde snaar zorgt voor meer grip.
Type snaar: Synthetisch, hybride of een gestructureerde snaar
2. De Vlakke Speler
Type: Techniek spelers
Deze spelers hebben minder belang bij een duurzame snaar en hebben tijdens hun spel minder last voor het verschuiven van de snaren. De speler wordt gekenmerkt door een groot technisch vermogen en de spelers geven vanuit de techniek versnelling aan de bal. Wij raden aan om de snaar strak in uw racket te bespannen zodat deze techniek extra kracht oplevert. Voor beginnende vlakke spelers raden wij aan de de snaar zachter in te bespannen. Dit zorgt voor meer controle.
Type snaar: multifilament of een soft polyester snaar
3. De Power Speler
Type: Hardhitters / lange slag
De power speler staat bekend om zijn lange slag of juist zijn korte explosieve swing. Deze manier van slaan zorgt voor extra kracht tijdens uw spel. De snaar zorgt niet voor de balversnelling maar uw manier van spel zorgt voor deze balversnelling. Een sterke snaar die strak bespannen wordt is voor u de beste manier om op de baan te schitteren. Een synthetische snaar geeft extra controle vanwege zijn stugge aard. Een hybride snaar zorgt bij de hardhitters voor meer duurzaamheid.
Type snaar: synthetische, monofilament of hybride
4. De comfort speler
Type: Comfort / arm-ontzien
Deze spelers hebben een groot belang bij het uitzoeken van een juiste snaar. Een comfort speler wilt graag de arm ontzien of is blessure gevoelig. Hierbij is een goede demping van trillingen van groot belang. Een harde synthetische snaar, zoals de soft polyester, zorgt juist voor extra trillingen en zorgt zo voor een vermoeide arm of een verhoogde kans op blessures. We raden aan de snaar zacht in te spannen wanneer u een extra versnelling aan de bal kunt geven.
Type snaar: multifilamentsnaar of een multifilament kern
De levensduur van een tennissnaar
Wanneer moet je een tennissnaar vervangen?
Er bestaan een aantal zogenaamde regeltjes. Zoals 'bespan uw tennisracket een X aantal keer per jaar, als u per week speelt. Niet echt juist, want speler A kan bijvoorbeeld 2 uur per week spelen, de andere bijvoorbeeld maar 0,5 uur. Zelfs al zou speler A twee keer per jaar zijn tennisracket laten herbespannen, dan is dat nog te weinig. Daarnaast verliezen de tennissnaren de eerste 24 uur na het bespannen al +/- 10% van de spanning. De grootte van bespanningsverlies hangt af van het type tennissnaar.
Vuistregel
Het antwoord op de vraag wanneer een tennissnaar moet worden vervangen is dus niet zo eenvoudig. Het hangt af van uw racket, het type snaar dat wordt gebruikt, de baansoort en hoe vaak u per week speelt. Het is verstandig om uw snaar te vervangen wanneer:
- U het idee heeft dat u harder moet slaan om de bal diep te krijgen
- U de bal goed raakt, maar uw slagen minder solide zijn.
Over het algemeen is het ook verstandig om het racket na 50 uur spelen opnieuw te laten bespannen. Doorgaans wordt het tennisracket minimaal twee keer per jaar opnieuw bespannen.