Wat is padel


Waar komt padel vandaan?

De sport padel is rond 1969 ontstaan in Mexico. Enrique Corcuera, een rijke zakenman, had te weinig ruimte voor een gehele tennisbaan en bedacht een spel wat gespeeld kon worden op een kleinere tennisbaan. Door de kleinere afmetingen was een tennisracket niet geschikt en werd er gekozen voor een kleiner houten racket. In de beginjaren werd het spel alleen door elite in Mexico en later in Spanje gespeeld. Rond de jaren 90 groeide padel uit tot de nationale sport van Argentinië en de tweede populairste sport in Spanje. Vandaag de dag is het de snelst groeiende sport ter wereld. Spanje en Argentinië zijn nog steeds de toplanden, hier worden vaak grote toernooien gehouden met wel tienduizenden toeschouwers.

In 2011 is de Nederlandse Padelbond opgericht en erkend door internationale padel federatie. Sinds 2016 vertegenwoordigd de KNLTB de sport in Nederland ook en 2020 is de keuze gemaakt om de NPB en KNLTB te laten fuseren. Padel gaat nu verder onder de vlag van de KNLTB. Vanaf 2011 tot nu is er veel gebeurd in de padel wereld, het EK padel is in Nederland gehouden, er is een NK padel en er zijn veel top-padellers die mee doen aan grote tornooien.

Hoe verloopt het spel?

Spel

Padel wordt vaak uitgelegd als een combinatie van tennis en squash. Dit komt door het feit dat het spel op tennis lijkt en er een hok van hekwerk en glas om de baan staat, die gebruikt mag worden. Het spel is redelijk gemakkelijk te leren en ook de bewegingen zijn een stuk gemakkelijker dan tennis. Een harde service of strikers zijn niet nodig. Padel wordt in voorkeur in dubbelvorm gespeeld wat zorgt voor een snel en dynamisch spel.

Spelregels

De sport Padel is makkelijk te leren en met iedere leeftijd en niveau te leren. De regels van Padel lijken veel op tennisregels, maar hier zijn toch nog wat verschillen in die belangrijk zijn om te benoemen. Een aantal van de basisregels zijn dat het spel altijd in teams van 2 gespeeld moet worden en je met 4 in het veld moet staan. Bij de start van het spel moet de service onderhands gedaan worden. De speler krijgt twee pogingen om te serveren en de bal mag vervolgens maar één keer op eigen speelhelft komen en één keer geraakt worden. Ook moet de bal eerst de grond van de tegenstander raken voordat de glazenwand geraakt wordt. Wanneer dit wel gebeurd is de bal uit. Als laatst mag de bal niet terug gespeeld worden via de glazen wand op eigen speelhelft.

Welke uitrusting heeft u nodig bij padel?


Wanneer u gaat paddelen heeft u de juiste uitrusting nodig. Een padel racket, schoenen en bal zijn wel degelijk anders dan bij tennis. Op Tennisplanet hebben we een mooi aanbod aan de perfecte uitrusting voor wanneer u gaat padellen.

Welke padeltas heb ik nodig?

Na dat u een racket en ballen heeft aangeschaft kunt u aan de slag. Natuurlijk is het wel prettig om deze juist op te bergen zodat ze netjes blijven en gemakkelijk naar de baan te vervoeren zijn. Hier zijn speciale padel tassen voor. Deze zijn uitgerust met een apart vak voor u racket, zodat u deze snel kunt pakken en niet beschadigd tijdens het vervoer. Daarnaast is er genoeg plek voor de ballen, uw schoenen en overige spullen wanneer nodig.

Wat is de beste padel bal

Padel ballen zien er hetzelfde uit als tennisballen, maar dat zijn ze zeker niet. De padel ballen zijn namelijk iets kleiner en harder. De bal moet goed kunnen stuiteren, officieel 135 tot 145 cm hoog wanneer u hem boven uw hoofd laat vallen. Dit is aanzienlijk minder dan bij een tennisbal. Daarnaast is een padelbal moet tussen de 6,35 en de 6,77 centimeter groot zijn en gevuld zijn met gas.


Wat is het beste padel racket

Wanneer u een padel racket voor het eerst ziet ziet hij er misschien een beetje gek uit. Het racket heeft de vorm van een tennisracket allen wat ronder en kleiner. Het racket is maximaal 45,5 x 24 centimeter en moet verplicht met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. Daarnaast heeft aan padel racket geen snaren maar is gemaakt van kunststof van wel 3 cm dikte met gaten erdoor, zo heeft u minder last van luchtweerstand.

Er zijn drie verschillende soorten rackets: rond, traan/druppel of diamant. Het ronde racket is ideaal voor beginners aangezien het een iets grotere oppervlakte heeft. De traan/druppel rackets zitten tussen de andere twee rackets in, hij geeft veel power en geschikt voor aanvallende spelers. Het diamant racket is voor de meest gevorderde spelers. Het is lastig om de bal perfect te raken maar wanneer u hem dit doet geeft hij enorm veel power.

Een greep uit de collectie